FISH BALL
Bahan-bahan:
400 g isi ikan tenggiri
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil tepung ubi
60 ml air sejuk atau secukupnya
1/4 sudu kecil soda bikarbonat
secubit serbuk perasa jika suka
Cara membuat:
Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat
Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.
Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil. Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis
Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.
Dah try ikut resepi ni - ok..boleh buat lagiii
menarik..
ReplyDeletenk cuba jg..
iyer tentu boleh..sekali..:-)
ReplyDeletewah bagus dpt resepi nie...
ReplyDeleteklu ikan ada byk atau ikan tgh sales leh laa beli byk2 wat sendirik kan??
wat kopok leko camner lak?? ngeh ngeh ngeh..nk tau gak...heheh
deqlis
http://ellismelia.blogpot.com